Dubbele achternamenNieuwe wetgeving voor dubbele achternamen: alles wat ouders moeten wetenVanaf 1 januari 2024 kunt u als ouder ervoor kiezen om uw kind(eren) de achternamen van beide ouders te geven. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de toenemende vraag vanuit (een deel van) de samenleving naar meer keuzevrijheid in het naamrecht. Belangrijk om te weten: de gekozen combinatienaam geldt vervolgens ook voor  alle volgende kinderen binnen het gezin. U kunt bij de gemeente uw keuze voor een gecombineerde achternaam aangeven. Uiteraard moeten beide gezaghebbende ouders het hierover eens zijn. Indien dit niet het geval is, kan dit worden voorgelegd aan de kinderrechter.

Overgangsregeling
Goed nieuws voor ouders waarvan hun kinderen vóór 2024 zijn geboren. Dankzij een overgangsregeling is het namelijk ook mogelijk om uw kind(eren) een dubbele achternaam te geven die geboren zijn op of na 1 januari 2016  Deze keuze geldt dan automatisch voor alle kinderen van diezelfde ouders.

Let wel op dat u als ouder vanaf 1 januari 2024 slechts 1 jaar de tijd (dus uiterlijk tot 1 januari 2025) de mogelijkheid heeft om  een dubbele achternaam te kiezen voor hun oudste kind (en daarmee automatisch voor uw volgende kinderen) die op of na 1 januari 2016 zijn geboren.

Keuzemogelijkheden
Belangrijk om te weten is dat een maximum van twee achternamen geldt. Het kiezen van een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, krijgt het kind de geslachtsnaam van de moeder. Bij getrouwde ouders of ouders met geregistreerd partnerschap krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader als er geen keuze wordt gemaakt.

Ter verduidelijk is hieronder een schema van de mogelijkheden te zien:Kosten


Voor kinderen geboren op of na 1 januari 2024 is de keuze voor een gecombineerde achternaam gratis. Voor kinderen geboren op of na 1 januari 2016 (waarop de overgangsregeling van toepassing is) bedragen de kosten €75 voor het eerste kind en €50 voor elk volgend kind. Houd er rekening mee dat de aanpassing van de achternaam alleen voor alle kinderen tegelijk kan worden gedaan.


Bel
Mail
Contact
Herenstraat 7
6602 BA Wijchen
Tel.: 024-6411555
info@gerritsadvocatuur.nl
Post- en bezoekadres
Gerrits Advocatuur
Gerrits Advocatuur © 2024    |   Disclaimer    |    Algemene voorwaarden    |    Privacystatement    |    Website: ROYALwebsites
Gerrits Advocatuur © 2024        Disclaimer
Algemene voorwaarden         Privacystatement
Website: ROYALwebsites